Zout zwembaden

Zwembaden op zout basis is eigenlijk een steeds meer toegepast principe. Het is de belangrijkste vervanger van het al oude chloor zwembad principe.

Zout electrolyse is de methode gebruikt voor zout zwembaden. En het is eigenlijk een commerciele manier om de klant te laten geloven dat hij enkel en alleen in zout zwemt.

Zout is opgebouwd uit de atomen Natrium en Chloor. Indien ze samensmelten word het zout (NaCl). Met een speciaal apparaat worden deze twee elementen uit elkaar gehaald waardoor er Natrium en dus Chloor vrijkomt. Bij deze manier is de mate van opgelost chloor echter veel lager, waardoor de vervelende chloor lucht erg word terug gedrongen.
U zwemt dus als het ware in een zout bad, maar er word uit het zout chloor vrij gemaakt.

Nadeel:
Zout is erg corrosief, de kans dat materialen in en rond het zwemwater aangetast worden door het zout is vrij groot. Daarom word er in dergelijke zwembaden veel gewerkt met materialen die niet op zout reageren of erg langzaam. Voorbeelden zijn kunststof of hoogwaardig RVS. Ook word er gebruik gemaakt van speciale pompen en koppelingen die bestand zijn tegen het zout.